Blogg

Ingen semla är en ö

Jag la alltså upp en bild på en semla igår. Eller två semlor, om man ska vara petig, eftersom det är kutym att semlor säljs parvis i de allra flesta dagligvaruhandlar. Vissa menar såklart att det här inte är någonting annat än en insinuerande invit till att man förväntas intaga semlorna – och dela desamma – med en nära vän, en partner eller ett husdjur. I själva verket så är det här en gammal svensk tradition, som har sina rötter i flera renommerade talesätt. ”En semla är ingen semla.”, ”Ingen semla är en ö”,  o.s.v. Vill man bjuda någon på semla, så köper man helt enkelt två paket semlor.
Hur som helst så har det dykt upp en del frågor.

Men ja, oroa er inte. Jag tänkte att vi skulle gå igenom det här lite grann och reda ut en del av dem.

När får man börja äta semlor?
Personligen tycker jag att det är trevligt att vänta tills folk har satt sig. Alternativt så äter man en av dem före det att folk har kommit. Förutsatt att man har en sällskapssemla sparad, det vill säga, helt enkelt för att man ser ut lite som en psykopat om man sitter i ett sällskap som äter semlor utan semla.

Var äter man de bästa semlorna?
Det här faller såklart an på tycke och smak. Alla har sina egna smultronställen. Själv gillar jag sängen.

Hur äter man en semla?
Det här varierar helt och hållet på situation, skulle jag säga. Jag har själv ingenting emot den traditionsenliga hetväggen, med varm mjölk. Men vid mer alldagliga tillfällen som  t.ex. på en busshållplats eller under ett föräldramöte, så skulle jag säga att det alltid är mer eller mindre accepterat att köra al dente.
I övrigt gällande själva ”akten”, så kan en tumregel vara den där kysscenen i Spiderman, när Peter Parker hänger upp och ner längsmed en brandstege i regnet och Mary Jane tar ett steg emot honom. Locket av, sen all-in.